Používam ako osobný PC vyradený 7-ročný HP Compaq Evo D300v, Intel Celeron 1,4Ghz, upravená RAM 2x256 MB a mechanika DVDRAM LG GSA-4167B, integrovaná grafika/audio Intel 82815/82801, sieť adaptér Intel 100/Pro,USB 1.1., pôvodný HDD 20GB.
Po skončení podpory win 2000 som nainštaloval win XP Pro SP3. PC reagoval ťažkopádne. Preinštaloval som na win XP HE SP3 a PC vzhľadom na parametre HW bol celkom schopný, OS pravidelne aktualizovaný. Posledné mesiace mi IE8 začal spomaľovať načítavanie stránok, Chrome od Googlu bol rýchlejší, ale aj ten začal spomaľovať.
Keďže je to "stará šunka", tak som začal experimentovať "na skúšku". Nainštaloval som win 7 home premium, ovládač pre grafiku som naištaloval v kompabilite s win XP, ostatné ovládače som aktualizoval cez Diver Genius PE. OS som zaktualizoval (IE9, SP1). Win 7 je natoľko inteligentný, že aktualizuje len podľa parametrov HW/PC, aktualizácie si vyberá. Na vypnutie a optimalizáciu nepotebných služieb som použil Win7manager.
Výsledok (v prílohe) je taký, že napr. pri prehrávaní DVD -filmu v KMPlayeri je procesor vyťažený na 70-80%, RAM na 70%.(grafiku mám nastavenú na maximum, t.j.24-bit/true color, rozlíšenie 800x600)PC je celkom živý, od zapnutia sa štartovacia zvučka ozve za 60 sek spolu s antivirom (MS Essential), o ďalších 20 s nabehne internet. pripojenie a môžem pracovať. Tlačí mi po sieti na inom PC/tlačiarni. Som prekvapený, a to milo. Niekto si povie ´prečo živí tú starinu?´. Som už medzi 5. a 6. životným krížikom, takže vo mne rastie záľuba oživovať staré/dobré veci.