Autor Téma: prosim o radu s vadnymi sektory na hdd  (Přečteno 62533 krát)

PETR67S

• Host
Re:prosim o radu s vadnymi sektory na hdd
« Odpověď #15 kdy: 28. 04. 2013, 23:00:38 »
Tak kopírování dat se nazdařilo, nedokončil to. A zase se totálně rozsypal, většina programů ho neviděla a když ano tak úplně jinak. Musel jsem ho odpojit a znovu připojit, potom jsem v EaseUS Partition Master udělal Rebuild MBR a zase je vidět. Spustil jsem Regenerátor takže mám minimálně tři hodiny čas.

Reklama

• Stálý člen

PETR67S

• Host
« Odpověď #16 kdy: 29. 04. 2013, 03:41:45 »
Tak je to tady: http://uloz.to/xNZWe8cE/hitachi-rar
Heslo: PETR67S

Martin

• Host
« Odpověď #17 kdy: 29. 04. 2013, 09:54:25 »
1/ omluva
Ahoj a promiň za to "vv" - byl od něj první dotaz v tomto vlákně a již jsem mu jednou radil.

2/ ke tvému disku

Jasně jsem psal:

Pokud bude OK "S.M.A.R.T. status" a bez chyby projde i "Quick test", tak bych ještě chvíli zkoušel, jinak NE!

Neprošlo ani jediné a tys to přesto trápil dál. Během max. 5 minut muselo být jasné, že hodiny dalších testů jsou zbytečné. Dle zaslaných výsledků testů je naprosto jednoznačné, že je disk zralý akorát k ekologické likvidace.

Oba jsme ztratili spoustu času kvůli starému 80GB disku, když nový (řádově větší a rychlejší a se zárukou) lze koupit již za pár drobných přes 1000,- Kč třeba zde.

3/ regenerátor

Já zase zkusím ten tebou vychvalovaný regenerátor (ale až tak v půlce týdne, teď není na hraní čas). Mám tady totiž disk se dvěma vadnými sektory, tak jsem zvědav, jestli to opravdu funguje, jak se vychvalovali.

Zkusím a pak napíšu, co si o něm myslím.

4/ vložení obrázku

Nějak se mi nedaří sem vložit obrázek a nemám čas ani chuť se po tom pídit.

Taky to neumím a mockrát by se to hodilo. Prosím tímto admina o stručný návod sem do diskuze nebo o krátký samostatný článek. Děkuji. Martin

PETR67S

• Host
« Odpověď #18 kdy: 29. 04. 2013, 11:55:56 »
1) To je v pořádku, jsme lidi ...  :-)

2) Trápil, a budu trápit dál ... nedám si pokoj než umře ta naděje ... nebo dokud na to budu mít čas a chut ... :-)

4) K prosbě na admina co se týče obrázku se připojuji a ještě bych uvítal kdyby přišlo na mail upozornění pokud někdo něco napíše na sledované téma.

PETR67S

• Nováček
  • *
« Odpověď #19 kdy: 29. 04. 2013, 12:39:46 »
4) K prosbě na admina co se týče obrázku se připojuji a ještě bych uvítal kdyby přišlo na mail upozornění pokud někdo něco napíše na sledované téma.

Tak jsem zjistil že to upozornění tam je, ale až po registraci.
Teď mi zase chybí funkce EDIT....

Reklama

• Stálý člen

Martin

• Host
« Odpověď #20 kdy: 29. 04. 2013, 15:08:07 »
2) Trápil, a budu trápit dál ... nedám si pokoj než umře ta naděje ...

Žádná naděje není, vzdej to! Alespoň já už končím komunikaci na toto marné téma.
Věděl jsem od začátku od svého prvního příspěvku, že na 99,99% je disk na vyhození.

Ano, mám nápad. Rozluč se s ním ne "tak nějak" ale "úplně a definitivně".

Po komunikaci s tebou to již vím na 100,00%, tak se teda trap sám. Komu není rady, tomu není pomoci.

mlu

• Host
« Odpověď #21 kdy: 29. 04. 2013, 18:25:49 »
Vadné sektory nelze opravit, bohužel už ani nelze získat data z nich. Protože to, že je sektor vadný se my uživatelé dozvídáme, až když všechny samoopravné mechanismy selžou. Ve starších windows spolehlivě fungoval scandisk (i když ty nejisté on četl třeba 10x až se to povedlo a nebyl vadný) nebo norton (tam se dalo opakováné čtení zakázat a sektor byl prohlášen za vadný po chybě). Ne že by tyto programy nebyly, ale při dnešních velikostech disků je to na dlouho.
Doporučený postup:
  • koupit si nový disk
  • přetáhnout na něj veškerá data a raději ještě někam jinam a třeba i vypálit (80GB to jsou 4 BD nebo dvě BD-DL)
  • starý disk nechat na nenáročné využití, ale před mazáním ověřit správnost úplnost a čitelnost těch kopií
Spíš než na opravu chybných sektorů bych se zaměřil na získání dat a jejich označení (sám mám na disku nějaké, a protože scandisk povrchu trvá opravdu dlouho, přesunul jsem příslušné soubory do složky _vadné_ - tím jsem sice označil trochu víc sektorů (zrovna jsou v docela velkých souborech), ale mám jistotu, že do těch chybných se nic ukládat nebude). Spíš bych potřeboval program, který inteligentně při kopírování ty sektory přeskočí, ale už je to dva roky a ten soubor jsem zatim nepostrádal.
Vůbec vše by mělo být uloženo minimálně na dvou místech pokud možno odlehlých
Bohužel s chybou disku je potřeba počítat (a nemusí to být zrovna chybné sektory, zhroucení souborového systému a další logické chyby můžou mít podobné důsledky).