Vadné sektory nelze opravit, bohužel už ani nelze získat data z nich. Protože to, že je sektor vadný se my uživatelé dozvídáme, až když všechny samoopravné mechanismy selžou. Ve starších windows spolehlivě fungoval scandisk (i když ty nejisté on četl třeba 10x až se to povedlo a nebyl vadný) nebo norton (tam se dalo opakováné čtení zakázat a sektor byl prohlášen za vadný po chybě). Ne že by tyto programy nebyly, ale při dnešních velikostech disků je to na dlouho.
Doporučený postup:
- koupit si nový disk
- přetáhnout na něj veškerá data a raději ještě někam jinam a třeba i vypálit (80GB to jsou 4 BD nebo dvě BD-DL)
- starý disk nechat na nenáročné využití, ale před mazáním ověřit správnost úplnost a čitelnost těch kopií
Spíš než na opravu chybných sektorů bych se zaměřil na získání dat a jejich označení (sám mám na disku nějaké, a protože scandisk povrchu trvá opravdu dlouho, přesunul jsem příslušné soubory do složky _vadné_ - tím jsem sice označil trochu víc sektorů (zrovna jsou v docela velkých souborech), ale mám jistotu, že do těch chybných se nic ukládat nebude). Spíš bych potřeboval program, který inteligentně při kopírování ty sektory přeskočí, ale už je to dva roky a ten soubor jsem zatim nepostrádal.
Vůbec vše by mělo být uloženo minimálně na dvou místech pokud možno odlehlých
Bohužel s chybou disku je potřeba počítat (a nemusí to být zrovna chybné sektory, zhroucení souborového systému a další logické chyby můžou mít podobné důsledky).