Ne pouze s výjimkou, kterou psal Lugos (to hrozí spíš v nějaké počítačové pracovně, kde se železo kupovalo hromadně než v domácnosti). Spíš než hw závislost je to ochrana proti pirátskému šíření.
Tuto přenositelnost měly starší verze, ještě windows 98 šel takto přenášet jen s tím, že první start trval abnormálně déle než obvykle.
Nedávno mě překvapila přenositelnost linuxu. Přinesl jsem si do práce disk, abych si stáhnul instalačky některých programů, a počítač mi z něj suveréně nabootoval. To jsem ani nečekal, protože vim, co se stane s windowsem (v lepším případě jen nenastartuje a furt se restartuje, v tom horším po přenesení do původního počítače, vám tvrdí, že jste zloděj a dává vám ultimátum na zakoupení nové licence). No tak jsem jedno pracovní odpoledne strávil instalací potřebných programů protožejsem to vzal pěkně z gruntu, tj. nainstaloval jsem skoro všechno, co bylo v repozitáři a mohlo by se někdy hodit (samozřejmně jsem se neflákal, prohlížeč mi tam běžel, stejně jako další programy, instalace běžela na pozadí).