Některá videa z doby přelomu tisíciletí (v podstatě dodnes) mají jednu zákeřnost - dva skarty, ze kterých je ovšem jen jeden výstupní (a oba vstupní přesně v protikladu k předchozí generaci), možná tady může být příčina. Dále scart sdružuje několik signálů (kompozitní, RGB, S-video) a je potřeba aby cílové zařízení očekávalo ten správný (obvykle to probíhá automaticky). ALE pokud TV vidí signál z VHS, hledal bych příčinu v tom DVD rekordéru. Ani tady neplatí, že všechny scarty musí nutně sloužit jako vstupní. A potom zjistit, co si o tom myslí televize (jestli neukazuje třeba RGB nebo SVHS a ten DVD to nepodporuje). Tohle je opravdu na pokus omyl s pročítáním návodu, co všechno lze přepnout.
Cestu přes DVD rekordér jsem taky zkoušel (mám ho i s integrovanou videokazetou takže ideál), z nějakých důvodů jsem od toho dávno upustil. Používám přímé připojení VHS do televizní karty počítače. To s sebou přináší některé problémy (např. dvojité zemnění a zemní smyčky přes anténu - tu je nutné oddělit nebo vypojit). Pokud jde o televizní kartu, používám AVER capture 3D která se zdá být velmi dobrá (a nebyla nijak levná cca 1800Kč). V té souvislosti jsem také chtěl špinavou práci digitalizace nechat na novějším DVD rekordéru a vyzvedávat si výsledek na vstupu HDMI této tv karty. Jak se ukázalo, toto video posílá signál ochrany a tv karta signál odmítne u jiného DVD přístroje zase odmítne nahrávat. A to nezávisle na signálu, zřejmě je autorsky chráněné i menu přístroje(!). Asi před měsícem jsem udělal objev, že ta tv karta bez problému přijme signál z multimediálního centra, ještě jsem nezkoušel rozdíl mezi digitalizací v PC a v tom centru, možná že to v tom PC bude lepší (alespoň nahrávky v tom mmc mají (narozdíl od PC) zvlněné okraje špatnou synchronizací s tím signálem z prastarých VHS).
První věc je získat z VHS datový soubor (1hodina=4giga, 1 kazeta=16 nebo 32 giga (SP/LP)) a druhá věc je ho nějak upravit. V prvním kroku je to soubor, kterej vypadá stejně jako ta kazeta, což samozřejmně neni k zahození, ale neni to úplně ono. Na úpravy videa mám zakoupený pinnacle a po upgradu počítače (je to opravdu nesmírně náročný program) jsem s jeho možnostmi navýsost spokojený. Pinnacle jsem kupoval ale hlavně na full-hd video z kamery, ale když jsem za něj dal 2500 tak proč bych ho nevyužil i pro další činnosti. Ale dá se s menším komfortem vystačit i s free programy, pro začátek odkazuji na svoje oblíbené stránky
http://jech.webz.cz/ které se ale příliš neaktualizují.